Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

Conceptuele Fotografie

Een conceptuele foto is meer dan wat je laat zien: je gebruikt het beeld als een venster naar jouw werkelijkheid. Belangrijk is daarbij dat het beeld ‘verstaanbaar’ blijft zonder veel tekst of uitleg. Hoe bereik je dat? Hoe ontwikkel je jouw concept tot een sprekende en weldoordachte fotografische serie?

In de cursus Conceptuele Fotografie trek je jouw eigen plan. Je kiest een persoonlijk project waar je gedurende de cursus mee aan de slag gaat. Onder begeleiding van de docent ontwikkel je een eigen beeldtaal om een verhaal te vertellen, waardoor je verder gaat dan ‘slechts’ een serie mooie foto’s.  

De lessen worden gegeven met een centraal thema in het achterhoofd. Dit jaar is dat 'grenzen': denk daarbij aan grenzen tussen mensen, tussen land en water, oud en nieuw of simpelweg in contrast in de foto. De cursus bestaat ook uit verschillende gastlessen van gespecialiseerde docenten, een fotoreis (optioneel) en een groepsexpositie na afloop van de cursus. Ben je benieuwd naar het werk van de vorige cursisten? De krant die samengesteld werd rondom de expositie is hier in te zien.

Op het programma:

 • Gastlessen van gespecialiseerde docenten: een portretles in de studio door Kevin Kwee, les in grading door Johan Elzenga en een workshop Groepsportret door Marjory Haringa.
 • Een optionele groepsreis naar Lille en de Opaalkust van 25 tm 28 februari 2021 onder begeleiding van de docent (reis- en verblijfskosten niet inbegrepen). 
 • Een eindexpositie in het Black Cat Theatre in Amsterdam vanaf vrijdag 25 juni 2021.

Cursuskosten:

Het volgen van de cursus Conceptuele Fotografie kost €600,- incl. btw. Houd daarnaast rekening met bijkomende kosten voor het printen van gemaakt werk. Ook betaalt de deelnemer zelf de reis en het verblijf tijdens excursies en fotoreis. Begeleiding tijdens excursies is inbegrepen in het lesgeld.

Aantal lessen:

9 x 3 uur

Toelating:

Voor de cursus Conceptuele Fotografie is technische basiskennis (zoals geleerd in de Basiscursus Fotografie of elders) vereist. Deze cursus biedt ook veel uitdaging voor de gevorderde fotografieliefhebber.

Voorbereiding voor les 1:

De eerste les neem je een opzet van wat een conceptuele serie kan gaan worden (5-10 foto’s) mee, plus een setje met een aantal van jouw mooiste foto’s. Simpele kleine prints of vertoning op laptop of tablet is voldoende.

Geen startdatum beschikbaar?

De eerstvolgende cursus Conceptuele Fotografie begint in september 2021. Wil je een keertje meekijken met de huidige cursusgroep? Mail ons via info@fotogram.nl en we bekijken graag samen met jou de mogelijkheden voor een proefles of mogelijke latere instroom in de groep.

Startdata

Helaas zijn er op dit moment geen startdata beschikbaar voor deze cursus

Praktische informatie

 • Kosten: €600,-
 • Toelatingseisen: ja (basis+)
 • Niveau: gevorderd
 • Duur: 9 x 3 uur
 • Tempo: maandelijks
 • Voertaal: Nederlands
 • Lesmateriaal: inclusief (digitaal)
 • Extra: fotoreis en excursies

Cursuskosten (€600,-)

Het volgen van deze cursus kost €600,- incl. btw. Houd daarnaast rekening met bijkomende kosten voor het printen van gemaakt werk. Ook betaalt de deelnemer de reis en het verblijf tijdens excursies en fotoreis zelf. Begeleiding tijdens excursies is inbegrepen in het lesgeld.

Vervolgmogelijkheden

Na het volgen van deze cursus kan je doorstromen naar al onze andere verdiepende cursussen voor gevorderden.

Camera

Om aan deze cursus mee te kunnen doen, dien je een...

Statief

Om aan deze cursus mee te kunnen doen, is het erg ...

Misschien vind je dit ook interessant

Conceptueel

Groepsportret (conceptueel)

1 x 2 uur | €20,-

Conceptueel
© Ricky Rijkenberg

© Ricky Rijkenberg

Conceptueel

Conceptuele Fotografie

9 x 3 uur | €600,-