Onze docenten

ARIANE JAMES

Ariane James is directeur van Fotogram en Fotoschool (tweejarige deeltijdopleiding op MBO-niveau). Zij organiseert en beheert het lesaanbod bij deze instituten. De afgelopen 24 jaar werkte zij aan een lestraject voor zowel beginners als vergevorderden waarbij praktijkervaring voorop staat. Dat lestraject vormt de kern van het lesaanbod.

In opdracht fotografeert zij kostbare instrumenten (The Strad), antieke interieurs (Amstel Hotel) en kunstvoorwerpen, en daarnaast verzorgt zij ook portretten, familieportretten en reportages zoals bijvoorbeeld bruidsreportages. Wat haar eigen werk betreft blijft ze gefascineerd door pinhole en infrarood fotografie. Zij is steeds de grenzen van het medium aan het verkennen en maakt bijvoorbeeld ook fotogedichten, een bewegende combinatie van tekst en beeld.

Ariane geeft door het hele land workshops en lezingen. De onderwerpen zijn onder andere standpunten in fotografie, Fotografie en Kunst (over de raakvlakken op het gebied van architectuur, mode, design schilder- en beeldhouwkunst en fotografie), Pinhole Fotografie, Kleur en Beweging in de Fotografie (bewegingsonscherpte versus bevroren beeld).

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR ARIANE JAMES

Onze gastdocenten

NICO BRONS

Nico Brons is freelance fotograaf en kunstenaar (iPhone Art). Eind 2013 is hij afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam. Zijn gehele eindexamenproject is gemaakt louter en alleen met zijn iPhone. Hij mag zich inmiddels specialist noemen op het gebied van smartphonefotografie en geeft workshops en lezingen door het hele land.

Als freelance fotograaf werkt hij voor magazines, bedrijven en instellingen. In zijn vrije, autonome, werk laat hij vreemde scènes, donkere kanten, maar ook humor zien. Nico heeft op verschillende plaatsen in de wereld zijn ‘iPhone Art’ ten toon gesteld.

Voor een overzicht van zijn werk, zie www.nicobrons.nl en www.iphone-art.nl

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR NICO BRONS

JOHAN ELZENGA

Johan Elzenga schreef veel boeken over fototechniek, heeft natuurfoto’s gemaakt in alle uithoeken van de aarde en is auteur bij vele tijdschriften in binnen- en buitenland zoals het blad Fotografie. Ook schrijft hij artikelen over het leven in het wild.

Johan Elzenga is specialist op het gebied van 360 graden panoramafotografie. Hoe maak je zoiets en wat kun je ermee? Hoe combineer je deze techniek met het maken van HDR beelden? Welk programma heb je hiervoor nodig? Alle tips en trics die je een heel nieuwe kijk op panoramafotografie zullen geven.

Website Johan Elzenga

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR JOHAN ELZENGA

EDUARD DE KAM

Eduard de Kam werkte vooral als journalistiek fotograaf en is mede-oprichter van het NIDF. Hij is vooral bekend van de vele artikelen en boeken die hij schrijft over digitale techniek. Hij schreef het boek ‘Van opname tot afdruk’.

Eduard de Kam neemt je mee door de hele workflow van het printen. Hoe kalibreer je jouw camera? Hoe bereid je jouw bestanden voor? Hoe stuur je de printer aan?

Website Eduard de Kam

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR EDUARD DE KAM

CARLA KOGELMAN

Carla Kogelman is ruim 25 jaar werkzaam in de theaterwereld en studeerde eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisatie reportage, documentair en portret. Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven en hebben te maken met opgroeien, emotie en hoe mensen in het leven staan. Ze won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera in 2011 en de SO2013 Award. Uit het juryrapport: De inzending van Carla Kogelman had meteen alle vijf de kernjuryleden overtuigd. Volgens één jurylid gaat de serie zelfs recht door je hart. Er zit veel emotie in de beelden.

Voor haar serie Ich Bin Waldviertel  won ze in 2014 bij World Press Photo de eerste prijs in de categorie ‘Observed Portrait’. Deze serie gaat over het opgroeien van twee zusjes in een Oostenrijks dorpje. Hiermee won ze ook de Happiness on the Move Award en de Alfred Fried Peace Award.

Website Carla Kogelman

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR CARLA KOGELMAN

RONALD KOSTER

Ronald Koster is een creatief en commercieel fotograaf met een passie voor autonoom werk. Ronald heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van flitslicht en is een “strobist” fotograaf van het eerste uur. Met een simpele reportageflitser kun je veel meer dan je denkt. Voor zijn autonome werk ‘plukt’ hij zijn modellen grotendeels van de straat.

Ronald heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan een eigen herkenbare consistente stijl. Zijn foto’s ontlenen hun perfectie niet aan de nabewerking maar aan het slimme gebruik van flitslicht. Dit is veel meer dan een paar flitsers neerzetten. Ronald heeft zich zijn bijzondere techniek eigen gemaakt gebaseerd op eigen ervaringen. Sinds 2010 geeft hij in binnen- en buitenland trainingen, seminars en lezingen toegespitst op fotograferen met flitslicht, deze worden door de deelnemers steeds met veel enthousiasme ontvangen.

Website van Ronald Koster

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR RONALD KOSTER

GODFRIED HARTKAMP

Godfried Hartkamp is oprichter van Verhaalmakers, een mediabureau gevestigd in Amsterdam dat is gespecialiseerd in de productie van online video, transmedia en corporate storytelling. Als expert op het gebied van storytelling helpt hij ondernemers en organisaties bij het vertellen van betekenisvolle verhalen voor wie hij trainingen en workshops organiseert. Daarnaast is hij als gastdocent storytelling verbonden aan de Wageningen University & Research centre (WUR).

Voorheen werkte Godfried als verslaggever en regisseur voor uiteenlopende televisieprogramma’s van publieke en commerciële omroepen.

Website Godfried Hartkamp

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOORD GODFRIED HARTKAMP

JENNY BOOT

Jenny is van origine een schilder. Maar toen ze ontdekte dat ze zich met haar fotografie nog beter kon uitdrukken is ze geswitcht naar een carrière als fotograaf. Haar opleiding aan de Fotoacademie was daarna een logische stap. In 2012 studeerde ze daar af. Na enkele nominaties (Cannes Lion en Panl Award) werd Jenny als een van de honderd beste jonge talenten (NEW) geselecteerd. Ze stelde haar werk meermaals tentoon in Parijs en New York.

Over Jenny:” Met haar meesterlijk gebruik van het licht creëert zij een podium waarop zij met haar eigen sensibititeit de menselijkheid van haar personages vorm geeft. We komen in een donkere, filmische wereld, en worden door haar werk geprikkeld en een beetje van ons stuk gebracht”.

Website Jenny Boot

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR JENNY BOOT

ANNEMARIEKE VAN DEN BROEK

Annemarieke behaalde haar diploma als fotografe  op de School van fotografie in Den Haag. Hierna koos ze er voor om naar Londen te gaan waar ze diverse topfotografen heeft geassisteerd alvorens ze haar eigen studio in  Amsterdam opende. Ze heeft voor bijna alle reclamebureau’s in de Randstad gewerkt en zij heeft diverse campagnes gefotografeerd. Zij werkte voor: KLM, ABN AMRO, Shell, KPMG, Amstel, Hünkemoller, Coca Cola, McDonalds. Wat ze heerlijk aan haar werk vindt is de afwisseling, de veelzijdigheid. Door de verscheidenheid aan opdrachtgevers en de afwisseling in haar opdrachten heeft ze de gelegenheid gehad zich als fotograaf inhoudelijk te ontwikkelen. De laatste jaren maakt ze vooral redactionele portretten.

Het fotograferen van mensen geeft haar veel voldoening. Haar kracht is een ontspannen sfeer te creëren waardoor de persoon zijn authentieke kant durft te tonen. Volgens Annemarieke geef je met een goed portret ook echt iets terug, je kunt er mensen bijzonder blij mee maken.

Website Annemarieke

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR ANNEMARIEKE VAN DEN BROEK

PAUL VOS

Paul Vos is als fotograaf stedelijk landschap cum laude afgestudeerd maar houdt zich tegenwoordig vooral bezig met analoge processen. Hij initieert zijn eigen projecten. Paul: “Het enige wat constant is in mijn carrière is de tocht naar de boekhouder eens per jaar. Ik heb me bezig gehouden met reproducties, theater, portret, eigenlijk alles waar ik mijn camera op kan richten”. Hij doet veel met instant film (polaroid, fuji en impossible), een materiaal dat hem inspireeert bij zowel bij zijn autonomere als bij zijn landschappelijke fotografie.

Website Paul Vos

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR PAUL VOS

NIELS HUNEKER

Niels Huneker studeerde in 2003 af aan de Design Academy Eindhoven. Sindsdien is hij betrokken bij tal van kleine sociale projecten die vaak gepubliceerd worden in de vorm van boeken; mogelijk gemaakt door samenwerkingen tussen industrie, overheid, en andere bedrijven.

Naast het maken van foto’s bij deze projecten zijn de concepten voor allerlei projecten is de vormgeving van de publicaties daarvan ook in zijn handen. Vanuit zijn achtergrond als ontwerper werkt Niels ook nog geregeld als product fotograaf. Ook is hij betrokken bij het ontwerpen van meubels en ontwerpt hij ruimtelijke inrichtingen.

Website Niels Hunker

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR NIELS HUNEKER

EVA KARSBERGEN

Na haar afstuderen als fotografe aan de kunstacademie St. Joost te Breda combineert Eva het beste van verschillende werelden. Ze reist, schrijft en fotografeert. Altijd op zoek naar dat ene ultieme moment. Zij ziet de wereld om haar heen als haar eigen decor. Wanneer je op de juiste tijd op de perfecte plaats bent kun je magie creëren en zo de werkelijkheid overstijgen. Juist dat spel vindt zijn zo mooi aan de fotografie.

Haar altijd terugkerende zelfportretten combineert ze veelal met korte verhalen en muziek. Haar werk is te zien in tentoonstellingen in binnen en buitenland. Daarnaast doceert Eva al jarenlang op verschillende scholen en instituten.

Website Eva Kasbergen

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR EVA KASBERGEN

ERIK HIJWEEGE

Erik Hijweege (1963) werkte twaalf jaar als strategy director bij reclamebureau’s toen hij in 1978 besloot om zijn hart te volgen en fotograaf te worden. Sindsdien werkt hij in opdracht en maakt hij vrij werk. In 2004 publiceerde hij het fotoboek Noir, waarin hij op indringende wijze Afrikaanse Bosjesmannen en Albino’s in beeld bracht. In 2011 verscheen (onder pseudoniem Kevin Erskine) het boek Supercell, een monumentale studie van de stormen die door ‘Tornado Alley’ in de Verenigde Staten razen.

Daarnaast begon hij aan een serie over zijn eigen land.  Gewapend met een 8×10 inch-camera en gebruik makend van de tilt-shift-techniek trok hij door Nederland, virtuoos spelend met scherpte en onscherpte. Het boek Holland (2012) is van die tocht de weerslag.

Sinds 2013 maakt hij voor zijn vrije werk gebruik van de natte collodion techniek uit 1851. In oktober 2014 komt het eerste boek (Een Eigen Gezicht)met collodion foto’s uit. Het tweede collodion boek (november 2014) heet Endangered. Hierin staan de bedreigde dieren centraal. Ingevroren in ijs en gefotografeerd op glas zijn de bedreigde soorten in Endangered door Erik voor de toekomst vastgelegd.

Website Erik Hijweege

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR ERIK HIJWEEGE

KEVIN KWEE

Kevin Kwee (1978) studeerde aan de Fotoacademie van 2012 tot 2016 en werkt sindsdien als freelance fotograaf, trainer en docent fotografie. Als fotograaf werkte hij onder andere voor Nationale Opera en Ballet en het Portretbureau, en hij is tevens oprichter en content creator van platform www.snapshotdojo.nl.

CURSUSSEN EN WORKSHOPS DOOR KEVIN KWEE
Lees het laatste nieuws van Fotogram