Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

FAQ

Heb jij interesse in een cursus, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar specifieke informatie op onze website maar kan je deze niet vinden? Wij zetten de meestvoorkomende vragen voor je op een rijtje.

1. Fotografie is nog helemaal nieuw voor mij. Waar moet ik beginnen?
Als je net begint met fotograferen, dan wil je natuurlijk eerst je camera leren kennen en de basistechnieken onder de knie krijgen. In onze Basiscursus Fotografie behandelen we alle belangrijke onderwerpen om technisch goed te kunnen fotograferen: scherptediepte, bewegingsonscherpte, objectiefgebruik, belichting, flitstechniek en witbalansinstellingen. Je leert alle knopjes op de camera kennen en gebruiken aan de hand van gerichte praktijkoefeningen. Heb je deze basistechniek onder de knie, dan kan je doorstromen naar elke andere willekeurige cursus van Fotogram.

2. Hoelang duurt gemiddeld een cursus bij Fotogram?
De duur van de cursus verschilt van 1 tot 9 lesdagen. De meeste cursussen zijn echter 6 lesdagen. 
 
3. Krijg ik een bewijs/diploma/certificaat na afloop van de cursus?
Je ontvangt geen diploma of certificaat na het volgen van een cursus bij Fotogram. Een bewijs van inschrijving volgt direct na inschrijving per mail.
 
4Kan ik apparatuur lenen als ik met de opleiding begin? 
Je kan helaas geen apparatuur lenen van Fotogram als je met een cursus wil starten. Tip: wil je liever eerst een camera testen voordat je een grote aankoop doet? Bij verschillende bedrijven is het mogelijk om een camera te huren!
 
5. Hoe kan ik naast de website kennismaken met Fotogram?
We organiseren regelmatig evenementen bij ons op locatie. Dit zijn bijvoorbeeld Open Dagen (of avonden), beurzen of inspiratieavonden. Op onze Evenementenpagina vind je al onze aankomende evenementen.
 
6. Kan ik ook een cursus op maat volgen?
Dit kan zeker, wij maken regelmatig onderwijs op maat. Heb je een speciaal verzoek, zou je graag 1 op 1 les willen krijgen van een van onze docenten of zou je juist met een groep op pad willen onder leiding van een docent? Laat het ons weten en we maken een traject op maat!
 
7. Ik zie dat Fotogram onderdeel is het van het Fotohuis. Wat is dat?
Fotohuis is een samenwerkingsverband tussen de Fotoacademie, Fotoschool en Fotogram. De merken delen dezelfde leslocatie in Amsterdam en bundelen krachten als het gaat om onderwijs op het gebied van fotografie. Het Fotohuis streeft ernaar om onderwijs op elk niveau aan te kunnen bieden, of je nu conceptueel beeldmaker, beroepsfotograaf of hobbymatig fotografieliefhebber wilt worden.
 
8. Waarom wordt er in de cursuscategorieën onderscheid gemaakt tussen Basis, Verdieping en Techniek?

Door onze cursussen onder te verdelen in deze categorieën, geven wij het niveau en het doel van de cursus aan. Wil jij de basisbeginselen van fotografie leren? dan is de cursuscategorie Basis vanzelfsprekend de juiste voor jou. Heb je al meer ervaring en wil je je graag verdiepen in een specialisatie, kies dan voor een van onze cursussen die in de categorie Verdieping vallen. Korte technische cursussen als beeldbewerking en flitstechniek vallen ten slotte onder de categorie Techniek

9. Waar is de leslocatie van Fotogram? 
Onze leslocatie is te vinden op de Sarphatistraat 35 te Amsterdam, tegenover het Amstel Hotel.

10. Ik wil graag een cursus volgen, maar er is geen startdatum beschikbaar. Wat kan ik doen?
Twee keer per jaar komt een nieuw cursusaanbod online op de website van Fotogram: voor de zomer en aan het einde van het jaar. Wij proberen daarbij zoveel mogelijk startdata te bieden, maar het kan soms voorkomen dat een startdatum net geweest is. In dat geval adviseren we je om je aan te melden voor onze nieuwsbrief: op deze manier ben je als eerste op de hoogte als het nieuwe cursusaanbod online staat!

11: Wordt elke cursus elk half jaar opnieuw aangeboden?
Het kan voorkomen dat bepaalde cursussen enkel in het voorjaar of najaar aangeboden worden, bijvoorbeeld in verband met de weersomstandigheden. Wij proberen echter elke cursus elk halfjaar opnieuw aan te bieden.

 

Extra FAQ: maatregelen omtrent Corona

12: Vinden jullie cursussen nog steeds op de leslocatie in Amsterdam plaats, of geven jullie online les?
Mits de op dat moment geldende regelgeving het toelaat, geven wij zoveel mogelijk les op locatie. Slechts enkele cursussen worden vanaf najaar 2020 standaard online gegeven, te weten onze cursussen beeldbewerking en de cursus Video & Montage. Dit omdat het lesmateriaal voor deze cursussen zonder problemen in een digitale lesomgeving kan worden overgebracht, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het onderwijs. Ook hebben wij, naast onze reguliere Basiscursus, ook een online Basiscursus Fotografie ontwikkeld voor cursisten die liever vanuit hun eigen omgeving de basistechnieken eigen maken. 

13: Is het onderwijs op locatie veilig?
Op onze leslocatie zijn meerdere maatregelen getroffen om het onderwijs zo veilig mogelijk te kunnen bieden. We hebben alle genomen voorzorgsmaatregelen en de daarbij behorende regelementen omtrent locatiegebruik op een rijtje gezet voor (aankomende) studenten en docenten, alle informatie is te vinden via deze link
Als Fotohuis volgen wij het landelijke advies voor onderwijsinstellingen. Indien er aangescherpt advies komt voor scholen en (volwassenen)onderwijs, zullen ook wij hiernaar handelen. 

© Angelique Baart de la Faille

© Angelique Baart de la Faille