Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

"Goede organisatie met een leuke jaarlijkse wedstrijd. "

- Joël, cursist Fotogram

© Gerphil Kerkhof

© Gerphil Kerkhof

Fotogram prijs 2018

De Fotogram Prijs is een jaarlijkse fotowedstrijd, georganiseerd voor cursisten van Fotogram en externe amateurfotografen. Tijdens de prijsuitreiking van de Fotogram Prijs 2018 werden maar liefst zeven winnaars in het zonnetje gezet: ze gingen naar huis met prachtige prijzen. Overall winnaar was Gerphil Kerkhof, met zijn serie ‘Verloren in het Regenwoud’. Binnen de themacategorie Het Weer sleepte Robert Verhoeve de eerste prijs in de wacht, en Ellen Leussink won de eerste prijs in de categorie Vrij.

"De keuze voor verschillende themacategorieën binnen de Fotogram Prijs zorgt voor mogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde fotograaf"

- Jury Fotogram Prijs 2018

De cursisten

© Ellen Leussink

© Ellen Leussink

© Robert Verhoeve

© Robert Verhoeve

© Gerphil Kerkhof

© Gerphil Kerkhof

Over de Fotogram Prijs 2018

Elk jaar organiseert Fotogram de Fotogram Prijs: een fotowedstrijd voor startende fotografieliefhebbers, gevorderde amateurs of mensen die al een stukje op weg zijn zijn met hun opleiding tot fotograaf. Ook dit jaar werd er weer een thema aan de wedstrijd gekoppeld, dit jaar werd er door de organisatie gekozen voor Het Weer.

De winnaar

Met trots presenteren wij de winnaar van de Fotogram Prijs 2018! De jury koos voor Gerphil Kerkhof als overall winnaar, met zijn fotoserie Verloren in het Regenwoud. Hij maakte bijzonder schilderachtige beelden, met de mistige omstandigheden van het regenwoud als penseel. Zelf schrijft hij: “tijdens een tocht door het regenwoud van Boquete, Panama, bereiken we één van de ‘lost waterfalls’ op het moment dat de mist ons omsluit. Ademloos verliezen we ieder richtingsgevoel”. En dat is precies wat er ook gebeurt in de foto’s: samen met Gerphil stap je deze toverachtige wereld binnen, en je komt er niet zomaar weer uit. Hierboven is de fotoserie te zien.

Themacategorie 'Het Weer'

Binnen het thema Het Weer vielen nog meer mensen in de prijzen. Robert Verhoeve wint de eerste prijs met een klassieke verstilde opname vanuit zijn ‘wolkenkrabber’ aan het Victorieplein te Amsterdam van een winterdag met sneeuw. Barbara den Uyl wint de tweede prijs in deze categorie en gebruikt het weer als sfeerbepaler door een zomerse strandtent door een beregende ruit te fotograferen. Geertje Wezelman wint de derde prijs en laat zien hoe simpel een goed beeld kan zijn: een verstild veld met berijpte groene kool.

Zoals elk jaar was er ook weer de mogelijkheid om met vrij werk mee te doen. Ellen Leussink wint in deze categorie de eerste prijs met prachtige dubbelopnames van een bos, René Kuipers wint de tweede prijs met zijn prachtig verzorgde portretten. Angelique Baart de la Faille neemt je met haar derde prijs mee in haar ‘tableaux’ die zij, geïnspireerd door het werk van kunstschilder Edward Hopper, maakte.

Tijdens de uitreiking van de Fotogram Prijs 2018 werd een krant gepresenteerd met daarin het werk van alle winnaars en genomineerden, deze is hier in te zien.