Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

"Ik kreeg les van een bevlogen docent die met veel geduld en kennis van zaken op alle vragen ingaat."

- Robert, cursist Fotogram

© Harald Meijer

© Harald Meijer

Team Fotogram

Onze docenten en het ondersteunend team werken nauw samen om cursussen van het allerhoogste niveau aan te bieden. We stellen ons graag aan je voor!

© Robert Verhoeven

Ariane James

Docent en directeur Fotogram
ariane@fotogram.nl

Ariane James

Ariane James is directeur van Fotogram en Fotoschool (tweejarige deeltijdopleiding op MBO-niveau). Zij organiseert en beheert het lesaanbod bij deze instituten. De afgelopen jaren werkte zij aan een lestraject voor zowel beginners als vergevorderden waarbij praktijkervaring voorop staat. Dat lestraject vormt de kern van het lesaanbod.

In opdracht fotografeert zij kostbare instrumenten (The Strad), antieke interieurs (Amstel Hotel) en kunstvoorwerpen, en daarnaast verzorgt zij ook portretten, familieportretten en reportages zoals bijvoorbeeld bruidsreportages. Wat haar eigen werk betreft blijft ze gefascineerd door pinhole en infrarood fotografie. Zij is steeds de grenzen van het medium aan het verkennen en maakt bijvoorbeeld ook fotogedichten, een bewegende combinatie van tekst en beeld.

Ariane geeft door het hele land workshops en lezingen. De onderwerpen zijn onder andere standpunten in fotografie, Fotografie en Kunst (over de raakvlakken op het gebied van architectuur, mode, design schilder- en beeldhouwkunst en fotografie), Pinhole Fotografie, Kleur en Beweging in de Fotografie (bewegingsonscherpte versus bevroren beeld).

Anne van Zantwijk

Marketeer
anne@fotogram.nl

Anne van Zantwijk

Na jaren werkzaam te zijn geweest als publiciteitsmedewerker in de theaterwereld, sloot Anne zich in 2018 aan bij het team van Fotogram en Fotoschool en vervult sindsdien de rol van (online) marketeer voor de twee merken. Naast haar werk voor het Fotohuis is zij ook werkzaam als fotograaf, wederom veelal in de theaterwereld. Met een specialisatie in portretten en scenefotografie haalt ze veel plezier uit haar dubbelrol als marketeer enerzijds en creatieve maker anderzijds.

Madeleine Kuijper

Studentenadministratie
info@fotogram.nl

Madeleine Kuijper

Madeleine draagt zorg voor de studentenadministratie en cursusplanning voor zowel Fotogram als Fotoschool. Naast haar werk voor het Fotohuis is zij illustrator en beeldend kunstenaar en maakt zij autonoom werk in de vorm van etsen of tekeningen. Ze werkt regelmatig in opdracht en er verschijnen dan ook regelmatig publicaties van haar hand.

Nico Brons

Allround docent Fotogram

Nico Brons

Nico Brons is freelance fotograaf en kunstenaar (iPhone Art). Eind 2013 is hij afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam. Zijn gehele eindexamenproject is gemaakt louter en alleen met zijn iPhone. Hij mag zich inmiddels specialist noemen op het gebied van smartphonefotografie en geeft workshops en lezingen door het hele land.

Als freelance fotograaf werkt hij voor magazines, bedrijven en instellingen. In zijn vrije, autonome, werk laat hij vreemde scènes, donkere kanten, maar ook humor zien. Nico heeft op verschillende plaatsen in de wereld zijn ‘iPhone Art’ ten toon gesteld.

Voor een overzicht van zijn werk, zie www.nicobrons.nl en www.iphone-art.nl

Kevin Kwee

Docent Portretfotografie

Kevin Kwee

Kevin Kwee (1978) studeerde aan de Fotoacademie van 2012 tot 2016 en werkt sindsdien als freelance fotograaf, trainer en docent fotografie. Als fotograaf werkte hij onder andere voor Nationale Opera en Ballet en het Portretbureau, en hij is tevens oprichter en content creator van platform www.snapshotdojo.nl.

Annemarieke van den Broek

Docent portretfotografie

Annemarieke van den Broek

Annemarieke behaalde haar diploma als fotografe op de School van fotografie in Den Haag. Hierna koos ze er voor om naar Londen te gaan waar ze diverse topfotografen heeft geassisteerd alvorens ze haar eigen studio in  Amsterdam opende. Ze heeft voor bijna alle reclamebureau’s in de Randstad gewerkt en zij heeft diverse campagnes gefotografeerd. Zij werkte voor: KLM, ABN AMRO, Shell, KPMG, Amstel, Hünkemoller, Coca Cola, McDonalds. Wat ze heerlijk aan haar werk vindt is de afwisseling, de veelzijdigheid. Door de verscheidenheid aan opdrachtgevers en de afwisseling in haar opdrachten heeft ze de gelegenheid gehad zich als fotograaf inhoudelijk te ontwikkelen. De laatste jaren maakt ze vooral redactionele portretten.

Het fotograferen van mensen geeft haar veel voldoening. Haar kracht is een ontspannen sfeer te creëren waardoor de persoon zijn authentieke kant durft te tonen. Volgens Annemarieke geef je met een goed portret ook echt iets terug, je kunt er mensen bijzonder blij mee maken.

Ronald Koster

Docent Flitstechniek

Ronald Koster

Ronald Koster is een creatief en commercieel fotograaf met een passie voor autonoom werk. Ronald heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van flitslicht en is een “strobist” fotograaf van het eerste uur. Met een simpele reportageflitser kun je veel meer dan je denkt. Voor zijn autonome werk ‘plukt’ hij zijn modellen grotendeels van de straat.

Ronald heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan een eigen herkenbare consistente stijl. Zijn foto’s ontlenen hun perfectie niet aan de nabewerking maar aan het slimme gebruik van flitslicht. Dit is veel meer dan een paar flitsers neerzetten. Ronald heeft zich zijn bijzondere techniek eigen gemaakt gebaseerd op eigen ervaringen. Sinds 2010 geeft hij in binnen- en buitenland trainingen, seminars en lezingen toegespitst op fotograferen met flitslicht, deze worden door de deelnemers steeds met veel enthousiasme ontvangen.

Eduard de Kam

Gastdocent Printtechniek

Eduard de Kam

Eduard de Kam werkte vooral als journalistiek fotograaf en is mede-oprichter van het NIDF. Hij is vooral bekend van de vele artikelen en boeken die hij schrijft over digitale techniek. Hij schreef het boek ‘Van opname tot afdruk’.

Eduard de Kam neemt je mee door de hele workflow van het printen. Hoe kalibreer je jouw camera? Hoe bereid je jouw bestanden voor? Hoe stuur je de printer aan?

© Carla Kogelman

Carla Kogelman

Docent Kinderfotografie

Carla Kogelman

Carla Kogelman was ruim 25 jaar werkzaam in de theaterwereld en studeerde eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisatie reportage, documentair en portret. Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven en hebben te maken met opgroeien, emotie en hoe mensen in het leven staan. Ze won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera in 2011 en de SO2013 Award. Voor haar serie Ich Bin Waldviertel  won ze in 2014 bij World Press Photo de eerste prijs in de categorie ‘Observed Portrait’. Deze serie gaat over het opgroeien van twee zusjes in een Oostenrijks dorpje. Hiermee won ze ook de Happiness on the Move Award en de Alfred Fried Peace Award.

Johan Elzenga

Docent beeldbewerking

Johan Elzenga

Johan Elzenga schreef veel boeken over fototechniek, heeft natuurfoto’s gemaakt in alle uithoeken van de aarde en is auteur bij vele tijdschriften in binnen- en buitenland zoals het blad Fotografie. Ook schrijft hij artikelen over het leven in het wild.

Johan Elzenga is specialist op het gebied van 360 graden panoramafotografie. Hoe maak je zoiets en wat kun je ermee? Hoe combineer je deze techniek met het maken van HDR beelden? Welk programma heb je hiervoor nodig? Alle tips en trics die je een heel nieuwe kijk op panoramafotografie zullen geven.